Doorstroomtoets

Alles over de doorstroomtoets

De overgang van groep 8 naar de middelbare school is een spannende tijd voor zowel kinderen als ouders. Eén van de belangrijkste stappen is de doorstroomtoets. Maar wat wordt er nu precies getoetst? Waarom is deze zo belangrijk en hoe kun je ervoor zorgen dat jouw kind goed voorbereid is? Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt over de doorstroomtoets.
 

alles_over_de_doorstroomtoets_oefenen_junior_einstein

 

Wat is de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets is een verplichte toets voor kinderen in groep 8, die tussen eind januari en eind februari wordt afgenomen. Sinds 2015 moeten scholen deze toets afnemen om het niveau van een kind te bepalen. Voorheen stond deze toets bekend als de eindtoets. De verplichte onderdelen van de doorstroomtoets zijn Taal (met Taalverzorging en Lezen) en Rekenen. Scholen kunnen daarnaast zelf bepalen of ze andere onderwerpen toevoegen. Er zijn verschillende aanbieders van doorstroomtoetsen en scholen kiezen zelf welke toets ze gebruiken.

Waarom een doorstroomtoets?

De doorstroomtoets is het laatste meetmoment voor het schooladvies. De school volgt de ontwikkelingen van je kind. Op basis daarvan wordt een voorlopig schooladvies gegeven. Alle kinderen krijgen met de doorstroomtoets de kans om te laten zien wat ze kunnen. Met deze toets wordt gekeken of er iets niet is opgemerkt door school. De Rijksoverheid wil hiermee voorkomen dat verwachtingen en vooroordelen een rol spelen in het definitieve schooladvies.

Wanneer is de doorstroomtoets 2025?

Op 4 en 5 februari 2025 wordt de doorstroomtoets op papier of gecombineerd (dus op papier en digitaal) afgenomen. Toetst de school digitaal, dan zal de afname tussen 27 januari en 16 februari 2025 zijn.

Wanneer je kind de doorstroomtoets maakt, is dus afhankelijk van hoe je kind de doorstroomtoets maakt. Bij de digitale toets overlegt de basisschool met de toetsaanbieder wanneer deze toets wordt afgenomen. Je kunt de schoolgids raadplegen om de exacte data te vinden. Vind je het daar niet? Vraag dan de leerkracht. 

Welke doorstroomtoetsen zijn er?

Er zijn verschillende aanbieders van de doorstroomtoets. De overheid, het CvTE, beoordeelt de toetsen. In oktober maken ze bekend welke toetsen zijn goedgekeurd. De basisschool mag vervolgens zelf bepalen welke doorstroomtoets ze afnemen. In het schooljaar 2023/2024 konden de scholen kiezen uit de volgende doorstroomtoetsen: 

Wat wordt er getoetst met de doorstroomtoets?

Alle doorstroomtoetsen moeten zich houden aan de richtlijnen van de overheid. De overheid bepaalt dat een aantal onderdelen verplicht zijn. Dat betekent de inhoud van de toets grotendeels gelijk is. De verplichte onderdelen op de doorstroomtoets zijn:

  • Taal - Lezen: Begrijpen, Vergelijken van teksten, Studieteksten, Informatie opzoeken en Voorspelopgaven

  • Taal - Taalverzorging: Spelling Niet-werkwoorden, Spelling Werkwoorden en Leestekens

  • Rekenen: Getallen en bewerkingen, Verhoudingen, Meten en meetkunde en Verbanden

De aanbieders kunnen ervoor kiezen om ook andere vakken aan te bieden. Op dit moment is ROUTE 8 de enige aanbieder die dit doet. Zij toetsen ook sociaal-emotionele vaardigheden. De basisschool bepaalt zelf of deze extra onderdelen worden getoetst.

Oefenen voor de doorstroomtoets

Veel ouders laten hun kind oefenen voor de doorstroomtoets. Niet alleen om hun vaardigheden te verbeteren, maar vooral ook om zelfverzekerd aan de toets te beginnen. De vraagstelling van de doorstroomtoets is namelijk anders dan de methodetoetsen die ze normaal in de klas krijgen.

Door te oefenen met de vraagstelling, kun je jouw kind optimaal voorbereiden op de doorstroomtoets. Onze oefenboeken sluiten naadloos aan op de doorstroomtoets. Je kind raakt hierdoor bekend met de vraagstelling van de doorstroomtoets en zal zelfverzekerder aan de doorstroomtoets beginnen. Ook ziet je kind hoe de doorstroomtoets eruitziet. 

Wil je weten hoe je je kind nog meer kunt ondersteunen? Lees dan onze 7 tips voor het voorbereiden van je kind op de Doorstroomtoets

Wanneer is de uitslag van de doorstroomtoets?

De scholen ontvangen uiterlijk 15 maart 2025 de uitslag van de doorstroomtoets. Afhankelijk van deze uitslag kan de school het voorlopig schooladvies aanpassen. Het definitieve schooladvies wordt bekendgemaakt aan zowel de ouder(s) als aan je kind(eren). Deze ontvang je uiterlijk 24 maart 2025

Download ook ons handige overzicht met alle belangrijke data rondom de doorstroomtoets.

Wat betekent de uitslag van de doorstroomtoets?

In de uitslag van de doorstroomtoets lees je het schooladvies dat is gebaseerd op de toetsuitslag. Het schooladvies dat hier uitkomt noemen we het toetsadvies.

Het toetsadvies wordt bepaald aan de hand van referentieniveaus. Deze kun je ook terugvinden in de uitslag van de doorstroomtoets. Met de referentieniveaus wordt bepaald wat je kind beheerst op het gebied van taal en rekenen. Deze niveaus heten 1F, 2F en 1S. Het staat in de wet dat alle aanbieders van de doorstroomtoets de referentieniveaus moeten meten. 

De 1F is het basisniveau dat je kind aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen voor taal en rekenen. In de praktijk betekent dat je bijvoorbeeld uit het hoofd kunt optellen en aftrekken tot en met 100 en korte berichten kunt schrijven. Deze vaardigheden zijn nodig bij het uitvoeren van alledaagse dingen, zoals het snel kunnen berekenen of je genoeg geld bij je hebt wanneer je iets wilt kopen. Er wordt gestreefd naar het 2F-niveau voor taal en het 1S-niveau voor rekenen. 

De doorstroomtoets en het schooladvies

Voordat je kind de doorstroomtoets maakt, heeft de school al een voorlopig schooladvies gegeven. Komt de uitslag van de doorstroomtoets overeen met het voorlopig schooladvies, dan dit het definitieve schooladvies. Maar wat als het toetsadvies afwijkt van het voorlopig schooladvies? 

Wat als het toetsadvies hoger is dan het voorlopig schooladvies?

Geeft de doorstroomtoets een hoger advies dan het voorlopige schooladvies? Dan moet de school dit hogere advies volgen. Dit biedt je kind de mogelijkheid om naar een uitdagender niveau op de middelbare school te gaan. Toch kunnen scholen, na overleg met ouders en kind, besluiten om van dit advies af te wijken als er goede redenen voor zijn.

Wat als het toetsadvies lager is dan het voorlopig schooladvies?

Wanneer het toetsadvies van de doorstroomtoets lager is dan het voorlopige schooladvies, blijft het oorspronkelijke advies van de leerkracht geldig. Het advies van de leerkracht is gebaseerd op de prestaties van je kind tijdens het schooljaar. Dit voorkomt dat een enkele toets onterecht de kansen van je kind beperkt.