Doorstroomtoets

Alles over de Doorstroomtoets

De overgang van groep 8 naar de middelbare school is een spannende tijd voor zowel kinderen als ouders. Eén van de belangrijkste stappen is de doorstroomtoets. Maar wat wordt er nu precies getoetst? Waarom is deze zo belangrijk en hoe kun je ervoor zorgen dat jouw kind goed voorbereid is? Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt over de doorstroomtoets.

Wat is de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets is een verplichte toets voor kinderen in groep 8, die tussen eind januari en eind februari wordt afgenomen. Sinds 2015 moeten scholen deze toets afnemen om het niveau van een kind te bepalen. Voorheen stond deze toets bekend als de eindtoets. De verplichte onderdelen van de doorstroomtoets zijn Taal (met Taalverzorging en Lezen) en Rekenen. Scholen kunnen daarnaast zelf bepalen of ze andere onderwerpen toevoegen. Er zijn verschillende aanbieders van doorstroomtoetsen en scholen kiezen zelf welke toets ze gebruiken.

Waarom een doorstroomtoets?

De doorstroomtoets is het laatste meetmoment voor het schooladvies. De school volgt je ontwikkelingen van je kind. Op basis daarvan wordt een voorlopig schooladvies gegeven. Alle kinderen krijgen met de doorstroomtoets de kans om te laten zien wat ze kunnen. Met deze toets wordt er gekeken of er iets niet is opgemerkt door school. De Rijksoverheid wil hiermee voorkomen dat verwachtingen en vooroordelen een rol spelen in het definitieve schooladvies.

Welke doorstroomtoetsen zijn er?

Er zijn verschillende aanbieders van de doorstroomtoets. De overheid, het CvTE, beoordeelt de toetsen. In oktober maken ze bekend welke toetsen zijn goedgekeurd. De basisschool mag vervolgens zelf bepalen welke doorstroomtoets ze afnemen. In het schooljaar 2023/2024 konden de scholen kiezen uit de volgende doorstroomtoetsen: 

Wanneer is de doorstroomtoets?

Wanneer je kind de doorstroomtoets maakt, is afhankelijk van welke doorstroomtoets je kind maakt. De toets kan namelijk worden afgenomen op papier, digitaal of een combinatie daarvan. Op 4 en 5 februari 2025 wordt de doorstroomtoets op papier of gecombineerd (dus op papier en digitaal) afgenomen.

Toetst de school digitaal, dan zal de afname tussen 27 januari en 16 februari 2025 zijn. De basisschool overlegt met de toetsaanbieder wanneer deze toets wordt afgenomen. Je kunt de schoolgids raadplegen om de exacte data te vinden. Vind je het daar niet? Vraag dan de leerkracht. 

Wanneer is de uitslag van de doorstroomtoets?

De scholen ontvangen uiterlijk 15 maart 2025 de uitslag van de doorstroomtoets. Afhankelijk van deze uitslag kan de school het voorlopig schooladvies aanpassen. Het definitieve schooladvies wordt bekendgemaakt aan zowel de ouder(s) als je kind. Deze ontvang je uiterlijk 24 maart 2025

Download ook ons handige overzicht met alle belangrijke data rondom de doorstroomtoets.