Doorstroomtoets

Wat is de Dia doorstroomtoets?

De Doorstroomtoets van Dia, voorheen bekend als de Dia eindtoets, is een toets voor kinderen in groep 8, die helpt bij het bepalen van het schooladvies. De doorstroomtoets is ontworpen om een beeld te geven van de academische vaardigheden van je kind op het gebied van Lezen, Taalverzorging en Rekenen.

Wat toetst de Doorstroomtoets van Dia?

De Dia-toets 2025 biedt de drie verplichte onderdelen aan:

  1. Lezen: Dit onderdeel evalueert de leesvaardigheid van je kind, door begrijpend lezen en leesbegrip te toetsen. 
  2. Taalverzorging: In dit onderdeel worden de taalvaardigheden van je kind getest, door grammatica, spelling en zinsstructuur te toetsen. Dit onderdeel helpt om te bepalen hoe goed een kind de Nederlandse taal beheerst.
  3. Rekenen: In dit onderdeel worden de rekenvaardigheden van je kind getoetst, door middel van kale sommen en context sommen.

Digitale afname van de Dia-toets

De Doorstroomtoets van Dia wordt volledig digitaal afgenomen. De toets vindt plaats tussen 27 januari en 14 februari 2025. De school spreekt met Diataal, de ontwikkelaar van de Dia-toets, af wanneer dit gebeurt. In totaal duurt de toets gemiddeld 2,5 tot 3 uur en bestaat uit twee delen. De school kiest ervoor of ze de toets in één of twee dagen willen afnemen.

Type vragen in de Doorstroomtoets van Dia

De Dia-toets is een volledig adaptieve toets, wat betekent dat de vragen zich aanpassen aan het niveau van je kind. Het eerste onderdeel van de toets bestaat uit Taalverzorging (ongeveer 48 vragen) en Rekenen (ongeveer 36 vragen). Het tweede onderdeel bestaat uit Lezen (ongeveer 46 vragen). Voor de eindscore op de toets tellen de onderdelen Taalverzorging en Lezen samen voor 55% en het onderdeel Rekenen voor 45% mee. Kinderen kunnen vragen overslaan en later terugkeren om deze te beantwoorden.

Wanneer is de uitslag van de Doorstroomtoets van Dia?

Ongeveer een maand na het maken van de Doorstroomtoets van Dia, op uiterlijk 15 maart 2025, ontvangt de school de uitslag. Uiterlijk 24 maart 2025 wordt het definitieve schooladvies bekendgemaakt aan de ouder en het kind. De uitslag bestaat uit een schooladvies, beheersing van de referentieniveaus Taal (1F/2F) en Rekenen (1F/1S) en de totale score op de toets (321-390).

Extra voorzieningen bij het maken van de Dia-toets

Wanneer je kind speciale onderwijsbehoeften heeft, bijvoorbeeld dyslexie, biedt de Dia-toets diverse aanpassingen. Zo zijn er vergrote versies van de toets beschikbaar, kan de toets worden voorgelezen en is er extra tijd beschikbaar voor kinderen die dit nodig hebben.