Doorstroomtoets

Welke doorstroomtoetsen zijn er?

Tussen eind januari en eind februari maken alle kinderen uit groep 8 een doorstroomtoets. Sinds 2015 is het verplicht voor scholen om een toets af te nemen in groep 8. Voorheen heette dit de eindtoets, maar sinds 2024 heet dit de doorstroomtoets.

De doorstroomtoets wordt gebruikt bij het bepalen van het niveau van een kind. Er zijn verschillende aanbieders van doorstroomtoetsen, scholen bepalen zelf welke doorstroomtoets ze afnemen. Taal (Taalverzorging en Lezen) en Rekenen zijn de verplichte onderdelen uit de toets. Of er andere onderwerpen afgenomen worden, bepaalt de school zelf. Hieronder bespreken we alle individuele doorstroomtoetsen en hun kenmerken.

welke_doorstroomtoetsen_zijn_er_junior_einstein_oefenen

Leerling in Beeld - doorstroomtoets

De Leerling in Beeld - doorstroomtoets, voorheen bekend als de Cito Eindtoets, wordt afgenomen gedurende twee ochtenden in ongeveer 2 uur per ochtend. De toets wordt zowel op papier als digitaal aangeboden. De toets wordt ook aangeboden met audio-ondersteuning, in zwart-wit of als vergroting voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

IEP Doorstroomtoets

De IEP Doorstroomtoets, voorheen bekend als de IEP Eindtoets, is beschikbaar in zowel papieren als digitale vorm. De digitale versie is adaptief. De toets bestaat uit twee sessies van elk 2 uur. De papieren toets wordt aangeboden met audio-ondersteuning, in zwart-wit en/of als vergroting voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De digitale versie biedt voor iedereen audio-ondersteuning aan.

ROUTE 8 doorstroomtoets

De ROUTE 8 doorstroomtoets, voorheen de ROUTE 8 eindtoets, is een digitale, adaptieve toets. De verplichte onderdelen Taal en Rekenen worden in deze toets geclusterd in het onderdeel 'Wat kan ik?'. Route 8 biedt voor alle kinderen digitaal kladpapier, de optie om te markeren en een testomgeving aan waarbij de kinderen kennis kunnen maken met de omgeving van de doorstroomtoets. Daarnaast biedt de toets audio-ondersteuning voor dyslexie en ondersteuning voor dove- en slechthorende kinderen.

Doorstroomtoets van Dia

De Doorstroomtoets van Dia, voorheen bekend als Dia Eindtoets, is een digitale, adaptieve toets. Deze toets kan binnen één dagdeel worden afgenomen in 2,5 tot 3 uur. Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben kunnen vragen worden vergroot, is er extra tijd, kan de toets in delen worden gemaakt, is er een leesfunctie en kunnen er teksten worden uitgeprint.

AMN Doorstroomtoets

De AMN Doorstroomtoets, voorheen bekend als AMN Eindtoets, is een digitale, adaptieve toets. De toets wordt meestal in één dagdeel van 2,5 uur afgenomen. De AMN Doorstroomtoets biedt geen andere onderdelen aan naast de verplichte onderdelen Taal en Rekenen. De toets wordt aangeboden met audio-ondersteuning voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Daarnaast kunnen audio-opgaven vervangen worden door tekstopgaven voor dove- en slechthorende kinderen.

DOE-toets

De DOE-toets is een doorstroomtoets van de overheid, gemaakt door Cito. Kinderen hoeven de toets niet binnen een bepaalde tijd af te krijgen, maar gemiddeld duurt de toets 3 uur verdeeld in twee dagdelen. Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben zijn er aangepaste plaatjes voor kleurenblindheid, is er audio-ondersteuning, een vergrootglas functie en is er de mogelijkheid om tekst te markeren.
 

doorstroomtoets_adaptief_afname_tabel


*Adaptief betekent dat de toets zich aanpast aan het niveau van het kind.

 

Oefenen met de unieke boeken van Junior Einstein

Voor de doorstroomtoets kun je oefenen. De vraagstelling op de doorstroomtoets is vaak anders dan dat je kind gewend is bij de normale toetsen. Daarnaast zal oefenen ervoor zorgen dat je kind zelfverzekerder aan de toets begint en daardoor een betere score halen. Onze boeken sluiten naadloos aan bij alle doorstroomtoetsen.

Onze boeken zijn uniek: alle vragen zijn voorzien van uitlegvideo's en je kunt alles laten voorlezen. Zo weet je zeker dat jij je kind goed kunt ondersteunen in de voorbereiding naar de doorstroomtoets!