De AMN Doorstroomtoets (Assess, Manage, Navigate), voorheen bekend als de AMN Eindtoets, is een digitale en adaptieve toets die gemaakt is om de vaardigheden van je kind te toetsen. Als de school van je kind kiest voor de doorstroomtoets van AMN, dan bepaalt deze toets deels het schooladvies van je kind. Deze toets meet de vaardigheden van je kind op het gebied van Taal en Rekenen.
De AMN Doorstroomtoets richt zich op de drie verplichte kerngebieden: Rekenen, Lezen en Taalverzorging.
De AMN-toets wordt digitaal afgenomen en kan binnen één dagdeel worden voltooid. De toets duurt ongeveer 2 tot 3 uur en wordt afgenomen tussen 27 januari en 14 februari 2025. Je kind mag zo lang als nodig over de toets doen en er kunnen tussendoor pauzes worden genomen.
De toets is adaptief, wat betekent dat de moeilijkheidsgraad van de vragen zich aanpast aan het niveau van je kind. Alle kinderen starten met dezelfde vragen om het startniveau te bepalen. Daarna wordt de toets adaptief om het niveau van je kind te bepalen.
De school ontvangt de uitslag van de AMN Doorstroomtoets op uiterlijk 15 maar 2025. Daarna wordt deze uiterlijk 24 maart 2025 door de basisschool aan jou en je kind gecommuniceerd. De uitslag wordt weergegeven in de vorm van een rapport wat een overzicht geeft van de prestaties van je kind. In het rapport staat een advies voor vervolgonderwijs, beheersing van de referentieniveaus Taal (1F/2F) en Rekenen (1F/1S) en de totale score op de toets (301-500).
De AMN Doorstroomtoets biedt verschillende aanpassingen om kinderen met speciale onderwijsbehoeften te ondersteunen. Er zijn bijvoorbeeld vergrote versies beschikbaar voor kinderen met visuele beperkingen en er is audio-ondersteuning voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie.