Doorstroomtoets

Wat is de DOE doorstroomtoets?

De DOE Doorstroomtoets is een digitale doorstroomtoets die wordt aangeboden door de overheid en wordt gemaakt door het Cito. Met deze toets worden de vaardigheden op het gebied van Taal, Lezen en Rekenen van je kind getoetst. Het is een adaptieve toets, dus de vragen passen zich aan op basis van de antwoorden die je kind geeft. Hierdoor worden de vragen makkelijker of moeilijker.

Wat toetst de DOE Doorstroomtoets?

De DOE Doorstroomtoets is opgebouwd uit drie blokken: Taalverzorging, Lezen en Rekenen.

  1. Taalverzorging: toetst de vaardigheden op het gebied van grammatica en spelling.
  2. Lezen: toets verschillende dingen op het gebied van begrijpend lezen.
  3. Rekenen: toets verschillende rekendomeinen waaronder het maken van context sommen, kale sommen en het aflezen van diagrammen en grafieken.

Afname van de DOE Doorstroomtoets

De DOE-toets wordt digitaal afgenomen in de periode tussen 27 januari en 16 februari 2025. De school overlegt met DOE wanneer dit gebeurt. Het wordt geadviseerd om de toets in twee dagdelen af te nemen, maar meer of minder is ook mogelijk. Alle kinderen kunnen de toets op hun eigen tempo maken, omdat de DOE-toets geen maximale afnametijd heeft. Daarnaast kunnen kinderen, in overleg met de leerkracht, pauze nemen wanneer ze hier behoefte aan hebben.

Type vragen in de DOE-toets

De DOE Doorstroomtoets maakt gebruik van diverse vraagtypen om een breed scala aan vaardigheden te testen. Dit omvat onder andere meerkeuzevragen, korte open antwoordvragen, maar ook sleepvragen of dropdownvragen. Het onderdeel Rekenen bestaat uit 50 vragen, het onderdeel Lezen heeft 44 vragen en het onderdeel Taalverzorging bestaat uit 38 vragen. Je hoeft van tevoren niet te oefenen voor de DOE Doorstroomtoets.

Uitslag DOE

De school ontvangt uiterlijk 15 maart 2025 de uitslag van de DOE doorstroomtoets. Jij en je kind ontvangen uiterlijk 24 maart 2025 de uitslag en het bijbehorende schooladvies. De rapporten van DOE geven inzicht in de prestaties van je kind, met aandacht voor de sterke en zwakke punten. In het rapport vind je het schooladvies van je kind en de beheersing van de referentieniveaus Taal (1F/2F) en Rekenen (1F/1S).

Extra voorzieningen bij het maken van de DOE Doorstroomtoets

Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben biedt de DOE-toets verschilde aangepaste versies. Zo is er een braille versie beschikbaar, een versie voor dove en slechthorende kinderen, een versie die laag is in het aantal prikkels met zwart-wit afbeeldingen en is er voor alle leerlingen audio-ondersteuning en een vergrootglas.