De ROUTE 8 doorstroomtoets is een digitale, adaptieve toets voor kinderen in groep 8 die onderdeel uit kan maken van het schooladvies van je kind. De toets biedt de onderdelen Lezen, Taal en Rekenen aan en geeft de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en toekomstambities van je kind.
De ROUTE 8 Doorstroomtoets bestaat uit één verplicht onderdeel en twee optionele onderdelen:
De basisschool bepaalt of de optionele onderdelen worden afgenomen.
De ROUTE 8 doorstroomtoets 2025 wordt afgenomen tussen 27 januari en 14 februari. Het is aan de school of ze dit op één of meerdere dagen doen. De toets is digitaal en kan worden afgenomen op een apparaat beschikbaar voor de school. Het is niet nodig om voor de ROUTE 8 doorstroomtoets te oefenen. Je kind kan al wel kennismaken met het testsysteem en zich voorbereiden via de website oefenen.routewijs.nl.
De doorstroomtoets van ROUTE 8 bestaat uit adaptieve vragen, wat betekent dat de vragen zich aanpassen aan het niveau van je kind. Er is geen vast aantal vragen per onderdeel: als het niveau van je kind na een paar vragen al duidelijk is, stopt de toets. Is het niveau lastiger te bepalen dan kan het zijn dat je kind alle vragen moet beantwoorden.
Ongeveer drie weken na de toets, uiterlijk 15 maart 2025, ontvangen de scholen de uitslagen. Een week later wordt het definitieve schooladvies bekendgemaakt aan zowel jou als je kind.
Alle leerlingen ontvangen een individueel rapport voor het onderdeel Wat kan ik? met daarin de uitslag bestaande uit een advies voor vervolgonderwijs, beheersing van de referentieniveaus Taal (1F/2F) en Rekenen (1F/1S) en de totale score op de toets (100-300). Heeft je kind ook de andere twee onderdelen gemaakt, dan krijg je ook een rapport met de antwoorden die je kind gegeven heeft op de vragen van Wie ben ik? en een leeswijzer voor het onderdeel Wat wil ik?
De ROUTE 8 Doorstroomtoets biedt verschillende aanpassingen voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Zo zijn er vergrote versies beschikbaar en audio-ondersteuning voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie. Daarnaast is er een aangepaste versie voor dove of slechthorende kinderen. Voor alle kinderen is er een notitieblok beschikbaar (zowel digitaal als op papier).