Zit jouw kind dit jaar in groep 8? Dan is de kans groot dat hij of zij dit jaar de doorstroomtoets moet maken. Dat kan voor zowel je kind als jou als ouder een periode vol spanning zijn. Een goede voorbereiding kan een wereld van verschil maken. Met deze 7 praktische tips zorg je ervoor dat je kind ontspannen de toets ingaat.
Zorg dat jij als ouder laat zien dat je vertrouwen hebt in de vaardigheden van je kind. Laat weten dat je trots bent op de ontwikkeling van je kind en dat je best doen belangrijker is dan de uitslag van een toets. Geef aan dat de uitslag van de doorstroomtoets een momentopname is en dat het niveau voor de middelbare school al is bepaald door het hele jaar heen. Als jij als ouder vertrouwen uitstraalt, is het makkelijker voor je kind om dit over te nemen.
Oefenen voor de doorstroomtoets kan je kind net dat extra beetje vertrouwen geven dat nodig is om optimaal te presteren. De vraagstelling van de doorstroomtoets is anders dan die van de standaard methodetoetsen. Het is belangrijk dat je kind hier goed mee om kan gaan.
Door te oefenen met vragen die specifiek aansluiten bij de doorstroomtoets, raakt je kind vertrouwd met hoe de doorstroomtoets eruitziet en hoe de vragen gesteld worden. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de vaardigheden, maar zorgt er ook voor dat je kind vol vertrouwen en zonder stress aan de toets begint. Met de juiste voorbereiding kan je kind het beste uit zichzelf halen – en daar kunnen onze oefenboeken bij helpen!
Het aanbieden van voedzame en gezonde maaltijden/tussendoortjes helpt je kind om zich beter te concentreren en goed voorbereid te zijn op de toets.
Kies bijvoorbeeld voor bruine of volkoren boterhammen, deze zijn rijk aan vezels en geven langdurige energie. Daarnaast zit in bijvoorbeeld fruit veel vitaminen, mineralen en natuurlijke suikers die snel energie leveren.
Wanneer je kind iets mee mag nemen tijdens de toetsdagen ga dan bijvoorbeeld voor fruit, rozijnen of een handje noten. Laat je kind geen snoep meenemen. De energie die in de suiker van snoep zit zakt snel weg en op dat moment zakt ook de concentratie van je kind.
Zorg ook dat je kind voldoende drinkt. Geef je kind vooral water of thee en zorg dat ze zo min mogelijk frisdrank drinken. In frisdrank zit, net als in snoep, veel suiker die energie geeft die snel weer wegzakt.
Hoe goed je kind zich ook heeft voorbereid, de doorstroomtoets kan in het hoofd van je kind blijven spoken. Om dit wat minder te maken is het belangrijk om in de weken voor de toets pauze te nemen van het leren. Doe tijdens deze rustmomenten vooral leuke en vooral ontspannende activiteiten.
Probeer je kind er zo min mogelijk aan te laten denken door bijvoorbeeld iets sportiefs te ondernemen of thuis een aantal activiteiten te bedenken zoals een filmavond of samen koken/bakken.
Het is belangrijk dat je kind goed uitgerust aan de doorstroomtoets kan beginnen. Laat je kind niet te lang opblijven en zorg dat je kind op tijd naar bed gaat. Zo zorg je voor voldoende slaap. Door vaste bedtijden te hanteren komt je kind in een ritme en is het makkelijker om in slaap te vallen en wakker te worden.
Zorg daarnaast dat je kind na school niet te veel plant. Vind hier een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Zorg er voor dat je kind een half uur voor de bedtijd niet meer naar schermen kijkt. Laat je kind in plaats daarvan een boek lezen of lees voor aan je kind. Dit zorgt ervoor dat ze sneller in slaap kunnen vallen.
Vraag je kind met enige regelmaat hoe het gaat. Hiermee geef je je kind de gelegenheid om te praten over de eventuele spanning die je kind ervaart. Geef daarnaast ook complimenten over bijvoorbeeld inzet. Hiermee creëer je voor je kind zelfvertrouwen. Let wel op, dat je niet te vaak over de toets praat en maak ook eens een praatje over een ander onderwerp.
Yes, de doorstroomtoets is voorbij! Geef je kind een welverdiend compliment. Je kunt daarnaast je kind bijvoorbeeld een leuke activiteit laten kiezen of maak het lievelingseten van je kind. Zo vier je samen dat de toets voorbij is.