Doorstroomtoets

Help, mijn kind heeft toetsstress!

Als kinderen een belangrijke toets zoals de doorstroomtoets moeten afleggen, kan het voorkomen dat ze last krijgen van toetsstress. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich zo goed mogelijk voelt en tijdens de toets kan laten zien wat ze in huis hebben. Dit artikel biedt tips en technieken om je kind te helpen omgaan met stress en/of angst rondom de (doorstroom)toets. We bespreken tekenen van toetsstress, praktische ontspanningsoefeningen, het belang van een positieve mindset en hoe je een ondersteunende omgeving kunt creëren voor je kind.

Tekenen van toetsstress

Het is belangrijk om de tekenen van toetsstress te herkennen, zodat je tijdig kunt ingrijpen en je kind kunt helpen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Lichamelijke klachten: hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen
  • Emotionele signalen: snel prikkelbaar, huilbuien, angstgevoelens, laag zelfbeeld
  • Gedragsveranderingen: terugtrekken, moeite met concentreren, uitstelgedrag, beter presteren in de les dan tijdens toetsen

Als je merkt dat je kind deze symptomen vertoont in de aanloop naar een toets, is het belangrijk om te praten over hun gevoelens en samen te zoeken naar oplossingen.

Ga in gesprek

Als je merkt dat je kind moeite heeft of stress krijgt bij het maken van een toets ga dan eerst in gesprek met je kind. Door hierover in gesprek te gaan weet je kind dat ze met dit probleem bij jou als ouder terechtkunnen en maak je het een bespreekbaar onderwerp. Stel je kind bijvoorbeeld vragen zoals: Vind je het spannend als je een toets moet maken? Waar ben je bang voor tijdens het maken van een toets? Ben je bang dat je de toets niet goed gaat maken? Heb je dit gevoel bij alle toetsen of alleen bij bepaalde toetsen? 
Vraag je kind om te vertellen over het gevoel dat ze krijgen bij een toets en naar hun behoeftes, om zo een juiste aanpak te kiezen om toetsstress te verminderen.

 

Praktische ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen je kind helpen om stress te verminderen en zich te concentreren. Dit zijn enkele technieken die je (samen me je) kind kan doen:

  • Diepe ademhaling: Leer je kind om rustig en diep adem te halen. Dit kan helpen om de hartslag te verlagen en de geest te kalmeren.
  • Progressieve spierontspanning: Laat je kind systematisch spieren aanspannen en ontspannen, beginnend bij de tenen en eindigend bij het hoofd. Dit kan helpen om lichamelijke spanning los te laten.
  • Visualisatie: Moedig je kind aan om een rustige en gelukkige plek voor te stellen. Dit kan helpen om de geest af te leiden van angstige gedachten en een gevoel van rust te bevorderen.

Een uitlaatklep naast school zoals muziek, sport of creatieve activiteiten kunnen ook ondersteuning bieden in het loslaten van spanning. Deze momenten of plekken kunnen rust bieden voor je kind en zorgen dat je kind gedachten over school of toetsen even los kan laten.

Het belang van een positieve mindset

Een positieve mindset kan een groot verschil maken in hoe je kind omgaat met toetsstress. Door positief te denken kan spanning bij je kind verminderen. Zorg dat je ook zelf een positieve mindset uitdraagt naar je kind zodat je kind ziet dat het niet nodig is om stress te hebben voor een toets. Hier zijn enkele manieren om dit te bevorderen:

  • Bekrachtiging: Geef je kind complimenten en moedig hem aan. Herinner je kind eraan dat ze hard hebben gewerkt en dat ze hun best hebben gedaan, wat de uitkomst ook is.
  • Realisme: Help je kind om realistische verwachtingen te hebben. Leg uit dat het normaal is om fouten te maken en dat elke fout een leermoment is.
  • Positief zelfbeeld bevorderen: Leer je kind om zichzelf op een positieve manier toe te spreken. Bijvoorbeeld: Ik kan dit doen! Ik heb goed gestudeerd. Ik ben klaar voor deze uitdaging.

Een ondersteunende omgeving creëren

Een ondersteunende thuisomgeving kan veel bijdragen aan het verminderen van toetsstress. Hier zijn enkele tips:

  • Routine: Zorg voor een vaste routine in de aanloop naar de toets. Regelmatige bedtijden, gezonde maaltijden en pauzes tijdens het studeren kunnen helpen om een gevoel van stabiliteit en rust te creëren.
  • Studieomgeving: Creëer een rustige en georganiseerde studieomgeving waar je kind zich kan concentreren. Vermijd afleidingen zoals televisie en telefoons.
  • Praat erover: Moedig open communicatie aan. Laat je kind weten dat je er voor ze bent en bied een luisterend oor. Bespreek strategieën om met stress om te gaan.

Toetsstress is een uitdaging waar kinderen mee te maken kunnen krijgen, maar met de juiste aanpak kun je als ouder je kind effectief ondersteunen. Door tekenen van toetsstress te herkennen, ontspanningsoefeningen aan te bieden, een positieve mindset te bevorderen en een ondersteunende omgeving te creëren, kun je je kind helpen om met meer vertrouwen en minder angst de (doorstroom)toets tegemoet te gaan. Met geduld, begrip en praktische tips kan je kind deze uitdaging aan en hun volledige talent benutten.