Van kilogram naar gram en van meter naar decimeter. Hoe zit dat nou ook alweer? Meten en meetkunde is misschien niet je favoriete onderdeel van rekenen. Toch maak je veel gebruik van meten en meetkunde in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld als je wil meten hoe lang je bent of als je moet afwegen hoeveel bloem er in je beslagkom moet. Daarom is het belangrijk goed te oefenen met meten en meetkunde. Op onze website die een voorbereiding voor de Doorstroomtoets is, kun je dat doen.
Op deze pagina over meten en meetkunde vind je alles wat te maken heeft met ruimtelijk inzicht, kaartlezen, en de verschillende onderdelen van meten. Denk daarbij aan lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, temperatuur, tijd en geld. Met een reeks aan online oefeningen en uitlegvideo’s, bieden we leerlingen de tools om hun vaardigheden in deze belangrijke rekengebieden te ontwikkelen en te versterken. Meten en meetkunde helpt je om vormen, patronen en ruimtelijk inzicht te begrijpen. Dat is niet alleen belangrijk voor de Doorstroomtoets, maar ook voor het dagelijks leven.
Oefenen met meten en meetkunde kan op verschillende manieren. Begin thuis maar eens met het opmeten van voorwerpen om te oefenen met lengte, omtrek en oppervlakte. Experimenteren met gewicht en temperatuur kun je doen door eens te helpen met koken of bakken. Gebruik klokken en kalenders om tijd te leren begrijpen en maak puzzels of stippel een fietsroute uit om ruimtelijk inzicht te verbeteren. Daarna kun je natuurlijk onze oefeningen maken of onze uitlegvideo’s bekijken om er nog beter in te worden.
Bij Junior Einstein hebben we een ruim aanbod aan middelen om meten en meetkunde te oefenen, speciaal ontworpen voor leerlingen in groep 8 die zich voorbereiden op de Doorstroomtoets. Onze online oefeningen bevatten alle onderdelen van meten en meetkunde, van het rekenen met maten tot moeilijkere opgaven over ruimtelijk inzicht en kaartlezen. Zo zijn er bijvoorbeeld oefeningen waarbij je maten moet omrekenen van gram naar kilogram of bereken je wat de oppervlakte van een tuin is of de inhoud van een zwembad. Ook kun je je ruimtelijk inzicht verbeteren door oefeningen over blokkenbouwsels te maken. Met behulp van onze oefeningen kun je op een leuke en goede manier oefenen. Vind je het nog lastig? Geen probleem, want dankzij onze uitlegvideo’s wordt elke vraag uitgelegd!